Dag 9: Sion – Morlon. 133km.

Zaterdag 28 juli 2012.

Vandaag, een hilarische rit om nooit te vergeten!

Sion, ontbijt, pas vanaf 8u00, regen, de motivatie om te vertrekken is dus niet groot, maar eerst nog even iets over gisteren. Hugo was, voor we in de bar van het hotel hadden afgesproken, het centrum van Sion gaan verkennen. Het oude stadsgedeelte is mooi met vele smalle steegjes en dus gezellig om te vertoeven. Hij ontdekte er een gezellig restaurant en stelde voor er te gaan eten, hetwelk we ons achteraf niet hebben beklaagd, verzorgd terras met plataanbomen, echt zuiders vakantie sfeertje maar vooral met lekker eten.

9u30, start, na 10km krijgen we een opwarmertje, 1,5km en 170 hoogtemeters, het regent nog steeds maar gelukkig is het niet koud, daarna tot kilometer 48 is het vlak en wanneer we in de noordelijke richting draaien krijgen we de wind in de rug, de gemiddelde snelheid ligt hoog maar dan…

Via Vasselin en Le Châtel tot Bex, stevig klimmen met stroken boven de 12%, maar wat nog moet komen, dit heb ik nooit eerder gefietst! Voor de kenners van Herentals – Alpe d’Huez, die zouden het een “Frans Lambaertje” noemen, voor de fietsvrienden van de Bosbeekbikers, een Alaintje, neen, dit is echt het strafste wat ik ooit omhoog ben gereden. De route die ik via de Garmin gps ingebracht had, en tegelijk bekeken had via Michelinkaart, groen gearceerd, was voor de gewone wandelaar zelfs te zwaar. Route onderbroken, afbeelding van een mountainbike i.p.v. een racefiets, Dirk zegt nog: “dit voorspelt niet veel goeds”, maar we gaan ervoor. Na 2km, het lijkt eerder op een bospad, gaat de weg steiler met eerst 14%, even later 18%, dan is de weg onderbroken en moeten we van de fiets. We fietsen desondanks verder, we steken geregeld, op smalle bruggetjes, het steile riviertje over, prachtige watervallen! Eigenlijk is dit een steile gorges van amper 20 meter breed waar dat men een smal asfalt heeft aangelegd. Vincent en Brigitte, ze zouden hier minsten 200 foto’s geschoten hebben, wij, wij kunnen amper recht blijven, dus hiervan geen foto’s. Dan volgt een bord met de melding “24%”, tot viermaal toe denken we boven te zijn, niks daarvan, het is kruipen, stompen, alle hens aan dek om recht te blijven. Allen moedigen we Hugo aan, knap en zonder morren dat hij dit op fietst!

Eens terug op de grote baan fietsen we richting Villars Sur Ollons. Hier houden we een korte stopt om de innerlijke mens te sterken. Dan trekken we verder tot de top, Col de la Croix, 1779m, lastig, ik zie stijgingspercentage tot 12%.

Luc en Dirk ter hoogte van de passage met 13% op de Col De La Croix.

Afdalen tot Les Diablerets, linksaf richting Château d’Oex, dan volgt de Col Des Mossen,1445m. De rit zit er dan bijna op, nog 31km te gaan tot Morlon.

Afstand: 133km, hoogtemeters: 2380, tijd: 5u58, gemiddelde: 22,3km/u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *