Dag 10: Morlon – La Chaux de Fonds. 129km.

Zondag, 29 juli 2012.

Gisteren hebben we het hooggebergte verlaten wat niet wil zeggen dat er vandaag niet geklommen moet worden. Hotel-Restaurant Le Gruyérien, gelegen aan het Lac de Gruyère, is zeker weer een adres om te onthouden, het ontbijt is super! Het is geen luxueus hotel, de kamers zijn net, een rustige ligging met mooi uitzicht op het meer  en het eten is prijs/kwaliteit zeer goed.
9u40, het regent nog een beetje als we aanzetten maar de richting waarin we fietsen vertonen al vlug blauwe plekken doorheen de wolken en een uur later fietsen we in de zon. Voor de rest van de dag is het afwisselend licht tot zwaar bewolkt maar we houden het droog.
Het parcours is golvend en landelijk, via Bulle, Romont, Lucens tot Yverdon aan het Lac de Neuchâtel. Dan volgt onze eerste col van de dag, via Ste Croix tot Col des Etroits, 1153m.
We zijn dan al wel een dagje ouder, maar we blijven haantjes!
De eerste 4km rijden we te samen omhoog, eens de klim steiler wordt verkiest Hugo zijn eigen tempo te rijden, dan nog met drie. 2km verder grijpt Drik zijn kans, ik laat het gat vallen maar Luc blijft zitten, als ik versnel om Dirk te grijpen kruipt Luc mee in mijn wiel, achter ons rijden nog enkele fietsers die ook versnellen.
Eens bij Dirk gekomen versnelt hij terug, ik laat terug het gat vallen, niemand neemt over. Terug dan maar versnellen, de anderen passen, bij Dirk gekomen moet ik wel een kilometer bij hem in het wiel blijven om te recupereren. De wind staat pal op kop, Dirk en ik wisselen geregeld en het gat met de anderen wordt groter, tegen 18km/u rijden we tot top!
Verder 10km afdaling tot Buttes, Lunchpauze.
Dan wijken we af van het traject, na 100km krijgen we een klim met 360 hoogtemeters op amper 4km, stevig! Nog 20km te gaan, vals plat tot 3km voor de eindbestemming, La Chaux-de-Fonds, slaan we linksaf, verboden voor auto’s, de weg wordt smal, klim aan 13%.
We bereiken hotel Chez Gilles om 17u25.